Cosinus > Oferta edukacyjna > Szkoły branżowe > Piekarz

Piekarz

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa.

Opłaty: 0 zł Okres nauki: 3 lata
Ten kierunek znajdziesz w mieście
zapisz się on-line

Szkoła branżowa I stopnia

Zawód: Piekarz

Szkoły branżowe I stopnia ruszyły w polskim systemie oświaty 1 września 2017 roku, zastąpiły one wcześniej funkcjonujące szkoły zawodowe.
Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa trzy lata i jest bezpłatna.
W szkole uczą się absolwenci gimnazjum.
Od 2019 roku będą się w niej uczyć również pierwsi absolwenci 8-letniej szkoły podstawowej.

W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.

Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:

  • kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia, lub
  • podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.

W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców.
Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują wynagrodzenie.

Symbol cyfrowy zawodu: 751204
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: gimnazjum
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe

Jak wygląda nauka w szkole?

  1. Nauka trwa 3 lata,
  2. W każdej klasie system kształcenia jest przemienny.
  • Przez jeden tydzień uczeń uczęszcza do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących,
  • Przez drugi tydzień uczeń realizuje przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy.
  1. W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.

Czego uczysz się na zajęciach?

  • oceniania przydatności produkcyjnej surowców podstawowych i pomocniczych,
  • ustalania zapotrzebowania na surowce do produkcji;
  • przygotowywania surowców do produkcji;
  • wytwarzania ciast na różne rodzaje pieczywa w określonych warunkach techniczno-organizacyjnych piekarni;
  • dzielenia ciasta na kęsy, formowanie kęsów, prowadzenie rozrostu uformowanych kęsów ciasta na różne rodzaje pieczywa;
  • wypiekania rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich;
  • schładzania, krojenia i pakowania pieczywa;
  • oceniania stopnia dojrzałości półproduktów piekarskich do dalszego przerobu;
  • oceniania jakości półproduktów i pieczywa, jego zgodności z wymogami przepisów technologicznych i norm;
  • zapobiegania powstawaniu wad pieczywa i odstępstw od określonej normatywnie jakości;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń występujących w piekarniach;
  • oceniania sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń piekarskich;
  • utrzymywania porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie zasad bhp i ppoż.;
  • organizowania i nadzorowania pracy brygad produkcyjnych;
  • prowadzenia rozliczeń technologicznych zużycia surowców do produkcji pieczywa i dokumentacji produkcyjnej;
  • utrzymywania stałej współpracy z kierownictwem zakładu, służbami zaopatrzenia, zbytu, technicznymi.

Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie piekarza?

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • Technika w produkcji piekarskiej
  • Technologie produkcji piekarskiej
  • Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym
  • Język obcy w produkcji piekarskiej

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • Gospodarka magazynowa w zakładzie piekarskim – zajęcia praktyczne
  • Procesy produkcji wyrobów piekarskich

Jakie zdobywasz kwalifikacje?

TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich

Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie ?

Od piekarza wymagana jest sprawność fizyczna oraz sensomotoryczna. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów powinien posługiwać się czuciem smakowym , wrażliwością węchową i czuciem dotykowym a także zręcznością manualną.

Jakie masz perspektywy zatrudnienia?

Praca w zakładach piekarskich, , zakładach gastronomicznych. Możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?

  • praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców (Dybalski, Zimny Auto Sp.z o.o, Opel, Nastapol, Barbarella, Bosch Service, Volksvagen, Zakład fryzjerski Robertino, sieci handlowe i renomowane firmy budowlane itp.)
  • bogata oferta zajęć pozalekcyjnych,
  • tablet dla każdego ucznia,
  • dopłata do migawki,
  • stypendia socjalne,
  • stypendia naukowe,
  • zeszyty dla każdego ucznia,
  • dopłaty do podręczników,

Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu

Technik technologii żywności (TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych )

Zawody pokrewne

Cukiernik | Kucharz

Symbol cyfrowy zawodu: 751204
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: gimnazjum
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe

Jak wygląda nauka w szkole?

  1. Nauka trwa 3 lata,
  2. W każdej klasie system kształcenia jest przemienny.
  • Przez jeden tydzień uczeń uczęszcza do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących,
  • Przez drugi tydzień uczeń realizuje przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy.
  1. W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.

Czego uczysz się na zajęciach?

  • oceniania przydatności produkcyjnej surowców podstawowych i pomocniczych,
  • ustalania zapotrzebowania na surowce do produkcji;
  • przygotowywania surowców do produkcji;
  • wytwarzania ciast na różne rodzaje pieczywa w określonych warunkach techniczno-organizacyjnych piekarni;
  • dzielenia ciasta na kęsy, formowanie kęsów, prowadzenie rozrostu uformowanych kęsów ciasta na różne rodzaje pieczywa;
  • wypiekania rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich;
  • schładzania, krojenia i pakowania pieczywa;
  • oceniania stopnia dojrzałości półproduktów piekarskich do dalszego przerobu;
  • oceniania jakości półproduktów i pieczywa, jego zgodności z wymogami przepisów technologicznych i norm;
  • zapobiegania powstawaniu wad pieczywa i odstępstw od określonej normatywnie jakości;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń występujących w piekarniach;
  • oceniania sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń piekarskich;
  • utrzymywania porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie zasad bhp i ppoż.;
  • organizowania i nadzorowania pracy brygad produkcyjnych;
  • prowadzenia rozliczeń technologicznych zużycia surowców do produkcji pieczywa i dokumentacji produkcyjnej;
  • utrzymywania stałej współpracy z kierownictwem zakładu, służbami zaopatrzenia, zbytu, technicznymi.

Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie piekarza?

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • Technika w produkcji piekarskiej
  • Technologie produkcji piekarskiej
  • Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym
  • Język obcy w produkcji piekarskiej

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • Gospodarka magazynowa w zakładzie piekarskim – zajęcia praktyczne
  • Procesy produkcji wyrobów piekarskich

Jakie zdobywasz kwalifikacje?

TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich

Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie ?

Od piekarza wymagana jest sprawność fizyczna oraz sensomotoryczna. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów powinien posługiwać się czuciem smakowym , wrażliwością węchową i czuciem dotykowym a także zręcznością manualną.

Jakie masz perspektywy zatrudnienia?

Praca w zakładach piekarskich, , zakładach gastronomicznych. Możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?

  • praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców (Dybalski, Zimny Auto Sp.z o.o, Opel, Nastapol, Barbarella, Bosch Service, Volksvagen, Zakład fryzjerski Robertino, sieci handlowe i renomowane firmy budowlane itp.)
  • bogata oferta zajęć pozalekcyjnych,
  • tablet dla każdego ucznia,
  • dopłata do migawki,
  • stypendia socjalne,
  • stypendia naukowe,
  • zeszyty dla każdego ucznia,
  • dopłaty do podręczników,

Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu

Technik technologii żywności (TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych )

Zawody pokrewne

Cukiernik | Kucharz

Zarezerwuj miejsce już dziś! Kliknij tutaj i zapisz się on-line

Zostaw swoje dane, oddzwonimy i odpowiemy na Twoje pytania.