Technik żywienia i usług gastronomicznych

Planuje i ocenia jadłospisy. Zajmuje się układaniem diet, sporządza dania zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia oraz obsługą klienta. Umiejętności takie jak estetyka pozwalają na przygotowanie dań nie tylko z odpowiednią ilością wartości energetycznych, ale również cieszących oko. Otwartość i kreatywność pozwala na szczyptę nowoczesności w tworzeniu dekoracji potraw i aranżacji zastawy stołów.

Opłaty: 0 zł Okres nauki: 5 lata
Ten kierunek znajdziesz w mieście
zapisz się on-line

Technikum dla młodzieży

Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych

Do wykonywania jakich zadań będzie przygotowany absolwent szkoły?
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do realizacji następujących zadań zawodowych :

  1. Bezpieczeństwo i higienę pracy;
  2. Jednostki efektów kształcenia typowe dla danej kwalifikacji;
  3. Język obcy zawodowy;
  4. Kompetencje personalne i społeczne;
  5. Organizację pracy małych zespołów (wyłącznie dla zawodów nauczanych na poziomie technika).

Czego uczysz się na zajęciach?

  •  oceniania jakości produktów;
  • przechowywania żywności;
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
  • obsługi sprzętu gastronomicznego;  
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  • wydawania dań;
  • oceniania jakości żywności;
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
  • wykonywania usług gastronomicznych;
  • ekspedycji potraw i napojów.
  • Miejsca realizacji praktyk zawodowych:
  • w restauracjach, kawiarniach, hotelach,
  • w zakładach gastronomicznych,
  • w firmach zajmujących się cateringiem z obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych,
  • w zakładach gastronomicznych zamkniętych jak: stołówki szpitalne i szkolne, w sanatoriach

Praktyka zawodowa, nauka jazdy i inne uprawnienia: - liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin)

Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie Technika żywienia i usług gastronomicznych?
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:

  1. Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  2. Działalność gospodarcza w gastronomii
  3. Język angielski zawodowy
  4. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  5. Zasady żywienia
  6. Usługi gastronomiczne
  7. Organizacja produkcji gastronomicznej

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:

  1.  Pracownia gastronomiczna
  2.  Pracownia obsługi klienta
  3.  Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej

Jakie zdobywasz kwalifikacje ?
W trakcie nauki uczeń zdobywa 2 kwalifikacje składające się na ten zawód:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.< /p>

Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego  otrzymasz też dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.

Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych?

  • pasja do gotowania,
  • koordynacja wzrokowo-ruchowa,
  • zmysł równowagi,
  • zdolności manualne i techniczne,

Jakie są perspektywy pracy w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych?
Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych może podjąć pracę w:

  • szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych;
  • kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych;
  • menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych;
  • manager zakładu gastronomicznego;
  • organizator imprez okolicznościowych;
  • mistrz sztuki kulinarnej;
  • pracownik firmy cateringowej;
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia;
  • organizator usług cateringowych;
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej;
  • prowadzić własną działalność.

Jakie studia po szkole?
Absolwentom kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych dedykowane są przede wszystkim kierunki związane z gotowaniem i zarządzaniem:.

  • menadżer
  • technologia żywności i żywienia człowieka

Do wykonywania jakich zadań będzie przygotowany absolwent szkoły?
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do realizacji następujących zadań zawodowych :

  1. Bezpieczeństwo i higienę pracy;
  2. Jednostki efektów kształcenia typowe dla danej kwalifikacji;
  3. Język obcy zawodowy;
  4. Kompetencje personalne i społeczne;
  5. Organizację pracy małych zespołów (wyłącznie dla zawodów nauczanych na poziomie technika).

Czego uczysz się na zajęciach?

  •  oceniania jakości produktów;
  • przechowywania żywności;
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
  • obsługi sprzętu gastronomicznego;  
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  • wydawania dań;
  • oceniania jakości żywności;
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
  • wykonywania usług gastronomicznych;
  • ekspedycji potraw i napojów.
  • Miejsca realizacji praktyk zawodowych:
  • w restauracjach, kawiarniach, hotelach,
  • w zakładach gastronomicznych,
  • w firmach zajmujących się cateringiem z obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych,
  • w zakładach gastronomicznych zamkniętych jak: stołówki szpitalne i szkolne, w sanatoriach

Praktyka zawodowa, nauka jazdy i inne uprawnienia: - liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin)

Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie Technika żywienia i usług gastronomicznych?
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:

  1. Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  2. Działalność gospodarcza w gastronomii
  3. Język angielski zawodowy
  4. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  5. Zasady żywienia
  6. Usługi gastronomiczne
  7. Organizacja produkcji gastronomicznej

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:

  1.  Pracownia gastronomiczna
  2.  Pracownia obsługi klienta
  3.  Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej

Jakie zdobywasz kwalifikacje ?
W trakcie nauki uczeń zdobywa 2 kwalifikacje składające się na ten zawód:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.< /p>

Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego  otrzymasz też dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.

Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych?

  • pasja do gotowania,
  • koordynacja wzrokowo-ruchowa,
  • zmysł równowagi,
  • zdolności manualne i techniczne,

Jakie są perspektywy pracy w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych?
Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych może podjąć pracę w:

  • szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych;
  • kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych;
  • menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych;
  • manager zakładu gastronomicznego;
  • organizator imprez okolicznościowych;
  • mistrz sztuki kulinarnej;
  • pracownik firmy cateringowej;
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia;
  • organizator usług cateringowych;
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej;
  • prowadzić własną działalność.

Jakie studia po szkole?
Absolwentom kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych dedykowane są przede wszystkim kierunki związane z gotowaniem i zarządzaniem:.

  • menadżer
  • technologia żywności i żywienia człowieka

Zarezerwuj miejsce już dziś! Kliknij tutaj i zapisz się on-line

Zostaw swoje dane, oddzwonimy i odpowiemy na Twoje pytania.