Cosinus > Oferta edukacyjna > Szkoły branżowe > Kucharz

Kucharz

Sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.

Opłaty: 0 zł Okres nauki: 3 lata
Ten kierunek znajdziesz w mieście
zapisz się on-line

Szkoła branżowa I stopnia

Zawód: Kucharz

Szkoły branżowe I stopnia ruszyły w polskim systemie oświaty 1 września 2017 roku, zastąpiły one wcześniej funkcjonujące szkoły zawodowe.
Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa trzy lata i jest bezpłatna.
W szkole uczą się absolwenci gimnazjum.
Od 2019 roku będą się w niej uczyć również pierwsi absolwenci 8-letniej szkoły podstawowej.

W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.

Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:

  • kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia, lub
  • podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.

W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców.
Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują wynagrodzenie.

Symbol cyfrowy zawodu: 512001
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: gimnazjum
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe

Jak wygląda nauka w szkole?

  1. Nauka trwa 3 lata,
  2. W każdej klasie system kształcenia jest przemienny.
  • Przez jeden tydzień uczeń uczęszcza do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących,
  • Przez drugi tydzień uczeń realizuje przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy.
  1. W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.

Czego uczysz się na zajęciach?

  • obliczania wartości odżywczej i energetycznej potraw;
  • pobierania surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych;
  • zabezpieczania przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
  • oceny surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi;
  • obróbki wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna);
  • gastronomicznego rozbioru mięsa różnych zwierząt;
  • wykonywania różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych;
  • posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń;
  • wykańczania, porcjowania, dekorowania i estetycznego wydawania wyrobów kulinarnych;
  • sporządzania potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet;
  • przygotowywania potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe;
  • utrzymywania na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy;
  • przestrzegania przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego;
  • stosowania zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej.

Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie kucharza?

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Język obcy zawodowy
  • Kompetencja społeczne
  • Działalność gospodarcza
  • Wyposażenie w gastronomii
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • Pracownia gastronomiczna
  • Zajęcia praktyczne

Jakie zdobywasz kwalifikacje?

TG.07 Sporządzanie potraw i napojów

Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie ?

Wykonywanie zawodu kucharza wymaga dużej sprawności fizycznej i manualnej oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej. Ze względu na charakter produkcji kucharz powinien posiadać wrażliwość węchową i czucie smakowe oraz rozróżniać barwy. Powinna go charakteryzować dokładność , poczucie estetyki i higiena osobista.

Jakie masz perspektywy zatrudnienia?

Praca w lokalach gastronomicznych: restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, hotelowe zakłady gastronomiczne, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, stołówki. Kucharz może pracować też w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku nabytego doświadczenia może awansować na szefa kuchni.

Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?

  • praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców (Dybalski, Zimny Auto Sp.z o.o, Opel, Nastapol, Barbarella, Bosch Service, Volksvagen, Zakład fryzjerski Robertino, sieci handlowe i renomowane firmy budowlane itp.)
  • bogata oferta zajęć pozalekcyjnych,
  • tablet dla każdego ucznia,
  • dopłata do migawki,
  • stypendia socjalne,
  • stypendia naukowe,
  • zeszyty dla każdego ucznia,
  • dopłaty do podręczników,

Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu

Technik żywienia i usług gastronomicznych (TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych).

Zawody pokrewne

Cukiernik | Piekarz

Symbol cyfrowy zawodu: 512001
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: gimnazjum
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe

Jak wygląda nauka w szkole?

  1. Nauka trwa 3 lata,
  2. W każdej klasie system kształcenia jest przemienny.
  • Przez jeden tydzień uczeń uczęszcza do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących,
  • Przez drugi tydzień uczeń realizuje przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy.
  1. W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.

Czego uczysz się na zajęciach?

  • obliczania wartości odżywczej i energetycznej potraw;
  • pobierania surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych;
  • zabezpieczania przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
  • oceny surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi;
  • obróbki wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna);
  • gastronomicznego rozbioru mięsa różnych zwierząt;
  • wykonywania różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych;
  • posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń;
  • wykańczania, porcjowania, dekorowania i estetycznego wydawania wyrobów kulinarnych;
  • sporządzania potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet;
  • przygotowywania potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe;
  • utrzymywania na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy;
  • przestrzegania przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego;
  • stosowania zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej.

Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie kucharza?

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Język obcy zawodowy
  • Kompetencja społeczne
  • Działalność gospodarcza
  • Wyposażenie w gastronomii
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • Pracownia gastronomiczna
  • Zajęcia praktyczne

Jakie zdobywasz kwalifikacje?

TG.07 Sporządzanie potraw i napojów

Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie ?

Wykonywanie zawodu kucharza wymaga dużej sprawności fizycznej i manualnej oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej. Ze względu na charakter produkcji kucharz powinien posiadać wrażliwość węchową i czucie smakowe oraz rozróżniać barwy. Powinna go charakteryzować dokładność , poczucie estetyki i higiena osobista.

Jakie masz perspektywy zatrudnienia?

Praca w lokalach gastronomicznych: restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, hotelowe zakłady gastronomiczne, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, stołówki. Kucharz może pracować też w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku nabytego doświadczenia może awansować na szefa kuchni.

Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?

  • praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców (Dybalski, Zimny Auto Sp.z o.o, Opel, Nastapol, Barbarella, Bosch Service, Volksvagen, Zakład fryzjerski Robertino, sieci handlowe i renomowane firmy budowlane itp.)
  • bogata oferta zajęć pozalekcyjnych,
  • tablet dla każdego ucznia,
  • dopłata do migawki,
  • stypendia socjalne,
  • stypendia naukowe,
  • zeszyty dla każdego ucznia,
  • dopłaty do podręczników,

Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu

Technik żywienia i usług gastronomicznych (TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych).

Zawody pokrewne

Cukiernik | Piekarz

Zarezerwuj miejsce już dziś! Kliknij tutaj i zapisz się on-line

Zostaw swoje dane, oddzwonimy i odpowiemy na Twoje pytania.