Piekarz

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa. Odpowiada również za produkcję galanterii piekarskiej takiej jak rogale, chałki, bułki słodkie i drożdżówki.

Opłaty: 0 zł Okres nauki: 3 lata
Ten kierunek znajdziesz w mieście
zapisz się on-line

Szkoła branżowa I stopnia

Zawód: Piekarz

W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.

Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.

Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:

  • kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia, lub
  • podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.

W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców.
Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują wynagrodzenie.

Symbol cyfrowy zawodu: 751204
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: 8-letnia szkoła podstawowa
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe

Jak wygląda nauka w szkole?

  1. Nauka trwa 3 lata,
  2. W każdej klasie system kształcenia jest przemienny.
  • Przez jeden tydzień uczeń uczęszcza do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących,
  • Przez drugi tydzień uczeń realizuje przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy.
  1. W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.

Czego uczysz się na zajęciach?

  • oceniania przydatności produkcyjnej surowców podstawowych i pomocniczych,
  • ustalania zapotrzebowania na surowce do produkcji;
  • przygotowywania surowców do produkcji;
  • wytwarzania ciast na różne rodzaje pieczywa w określonych warunkach techniczno-organizacyjnych piekarni;
  • dzielenia ciasta na kęsy, formowanie kęsów, prowadzenie rozrostu uformowanych kęsów ciasta na różne rodzaje pieczywa;
  • wypiekania rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich;
  • schładzania, krojenia i pakowania pieczywa;
  • oceniania stopnia dojrzałości półproduktów piekarskich do dalszego przerobu;
  • oceniania jakości półproduktów i pieczywa, jego zgodności z wymogami przepisów technologicznych i norm;
  • zapobiegania powstawaniu wad pieczywa i odstępstw od określonej normatywnie jakości;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń występujących w piekarniach;
  • oceniania sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń piekarskich;
  • utrzymywania porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie zasad bhp i ppoż.;
  • organizowania i nadzorowania pracy brygad produkcyjnych;
  • prowadzenia rozliczeń technologicznych zużycia surowców do produkcji pieczywa i dokumentacji produkcyjnej;
  • utrzymywania stałej współpracy z kierownictwem zakładu, służbami zaopatrzenia, zbytu, technicznymi.

Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie piekarza?

  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Podstawy przemysłu spożywczego
  • Magazynowanie surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych
  • Wytwarzanie ciast na wyroby piekarskie
  • Obrabianie kęsów ciasta
  • Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek
  • Przygotowanie pieczywa do dystrybucji
  • Język obcy zawodowy

Jakie zdobywasz kwalifikacje?

SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich

Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie ?

Od piekarza wymagana jest sprawność fizyczna oraz sensomotoryczna. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów powinien posługiwać się czuciem smakowym , wrażliwością węchową i czuciem dotykowym a także zręcznością manualną.

Jakie masz perspektywy zatrudnienia?

Praca w zakładach piekarskich, , zakładach gastronomicznych. Możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?

  • praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców (Dybalski, Zimny Auto Sp.z o.o, Opel, Nastapol, Barbarella, Bosch Service, Volksvagen, Zakład fryzjerski Robertino, sieci handlowe i renomowane firmy budowlane itp.)
  • bogata oferta zajęć pozalekcyjnych,
  • tablet dla każdego ucznia,
  • dopłata do biletu miesięcznego w komunikacji miejskiej,
  • stypendia socjalne,
  • stypendia naukowe,
  • zeszyty dla każdego ucznia,
  • komplet podręczników

Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu

Technik technologii żywności (TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych )

Zawody pokrewne

Cukiernik | Kucharz

Szkoły branżowe I stopnia ruszyły w polskim systemie oświaty 1 września 2017 roku, zastąpiły one wcześniej funkcjonujące szkoły zawodowe.

Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa trzy lata i jest bezpłatna. Do nauki w szkole zapraszamy absolwentów 8-letniej szkoły podstawowej.

Jak wygląda nauka w szkole?

  1. Nauka trwa 3 lata,
  2. W każdej klasie system kształcenia jest przemienny:
  • przez jeden tydzień uczniowie uczęszczają do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących
  • przez drugi tydzień uczniowie realizują przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy
  1. W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.

W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.

Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:

  • kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia
  • podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.

W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców. Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują miesięczne wynagrodzenie, prawo do urlopu, świadczeń emerytalnych i zdrowotnych. Umowa o pracę gwarantuje ochronę pracownika w oparciu o Kodeks Pracy.

Piekarz

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa. Odpowiada również za produkcję galanterii piekarskiej takiej jak rogale, chałki, bułki słodkie i drożdżówki.

Symbol cyfrowy zawodu: 751204
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: 8-letnia szkoła podstawowa
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe

Czego uczysz się na zajęciach?

  • oceniania przydatności produkcyjnej surowców podstawowych i pomocniczych
  • ustalania zapotrzebowania na surowce do produkcji
  • przygotowywania surowców do produkcji
  • wytwarzania ciast na różne rodzaje pieczywa w określonych warunkach techniczno-organizacyjnych piekarni
  • dzielenia ciasta na kęsy, formowanie kęsów, prowadzenie rozrostu uformowanych kęsów ciasta na różne rodzaje pieczywa
  • wypiekania rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich
  • schładzania, krojenia i pakowania pieczywa
  • oceniania stopnia dojrzałości półproduktów piekarskich do dalszego przerobu
  • oceniania jakości półproduktów i pieczywa, jego zgodności z wymogami przepisów technologicznych i norm
  • zapobiegania powstawaniu wad pieczywa i odstępstw od określonej normatywnie jakości
  • obsługiwania maszyn i urządzeń występujących w piekarniach
  • oceniania sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń piekarskich
  • utrzymywania porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie zasad BHP i przeciwpożarowej
  • organizowania i nadzorowania pracy brygad produkcyjnych
  • prowadzenia rozliczeń technologicznych zużycia surowców do produkcji pieczywa i dokumentacji produkcyjnej
  • utrzymywania stałej współpracy z kierownictwem zakładu, służbami zaopatrzenia, zbytu, technicznymi

Jakie zdobywasz kwalifikacje?

SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich

Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie?

Od piekarza wymagana jest sprawność fizyczna oraz sensomotoryczna. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów powinien posługiwać się czuciem smakowym, wrażliwością węchową i czuciem dotykowym, a także zręcznością manualną.

Jakie masz perspektywy zatrudnienia?

Praca w zakładach piekarskich i zakładach gastronomicznych. Możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu

Technik technologii żywności (TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych).

Zawody pokrewne

Cukiernik | Kucharz

Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?

  • praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców
  • bogata oferta zajęć pozalekcyjnych
  • tablet dla każdego ucznia
  • dopłata do biletu miesięcznego w komunikacji miejskiej
  • stypendia socjalne
  • stypendia naukowe
  • zeszyty dla każdego ucznia
  • komplet podręczników

Zarezerwuj miejsce już dziś! Kliknij tutaj i zapisz się on-line

Zostaw swoje dane, oddzwonimy i odpowiemy na Twoje pytania.