Technik hotelarstwa

Technik  hotelarstwa planuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie, ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich, sposób ich świadczenia oraz opracowuje politykę handlową hotelu. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji i obserwuje rynek hotelarski pod kątem doskonalenia usług oferowanych przez hotel.

Opłaty: 0 zł Okres nauki: 5 lat
Ten kierunek znajdziesz w mieście
zapisz się on-line

Technikum dla młodzieży

Zawód: Technik hotelarstwa

Do wykonywania jakich zadań będzie przygotowany absolwent technikum hotelarskiego?

Technikum hotelarskie przygotowje absolwenta do realizacji następujących zadań zawodowych :

  1. utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
  2. przygotowywania i podawania śniadań
  3. organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  4. rezerwacji usług hotelarskich
  5. obsługi gości w recepcji

Czego uczysz się na zajęciach w technikum hotelarskim?

  • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich;
  • rezerwowania usług hotelarskich, w tym dobieranie oferty hotelowej zgodnie z potrzebami gości i zasadami rezerwacji usług dla gości indywidualnych i grup,
  • rezerwowania usług hotelarskich z wykorzystaniem systemów rezerwacyjnych,
  • sporządzania dokumentacji związanej z rezerwacją usług hotelarskich i przekazywania tych danych innym komórkom organizacyjnym obiektu;
  • planowania i realizowania  prac związanych z obsługą gości w recepcji, w tym rozpoznawania oczekiwań gości, prowadzenia książki meldunkowej, sporządzania dokumentacji związanej z procedurami przyjazdu (check-in) i wyjazdu (check-out) gości, udzielania informacji turystycznej,
  • przygotowywania informacji dotyczących przybyłych gości dla innych komórek organizacyjnych obiektu, przyjmowania zamówień na usługi, wystawiania faktur, przyjmowania  należności itp.;
  • obsługiwania gości zgodnie z zakresem usług świadczonych przez hotel, w tym przygotowywania i podawania posiłków;
  • technikum hotelarskie uczy organizowania usług dodatkowych w hotelu (oferowanych przez hotel i dostawców zewnętrznych) oraz sporządzania dokumentacji dotyczącej przyjmowania i realizacji zamówień na usługi dodatkowe;
  • utrzymywania czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych, w tym dobieranie techniki sprzątania oraz urządzeń, sprzętu i środków do wykonywanych prac porządkowych, obsługiwania urządzeń i sprzętu do utrzymywania czystości oraz stosowanie środków czyszczących i dezynfekcyjnych;
  • analizowania rynku usług hotelarskich pod kątem polityki cenowej i oferowanych usług oraz potencjału turystycznego regionu, w którym zlokalizowany jest hotel oraz stosowania zasad i narzędzi marketingu;
  • stosowania przepisów prawa dotyczące świadczenia usług hotelarskich;
  • przestrzegania procedur postępowania z rzeczami pozostawionymi przez gości;
  • współpracowania z firmami zewnętrznymi świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich;
  • prowadzenia korespondencji oraz dokumentacji wymaganej na stanowisku pracy;
  • biegłego posługiwania się przynajmniej jednym językiem obcym w zakresie słownictwa zawodowego w branży hotelarskiej;
  • stosowania nowoczesnego sprzętu biurowego oraz specjalistycznych programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań;
  • przestrzegania zasad etyki i kultury zawodowej, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowania przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
  • organizowania obsługi technicznej i napraw maszyn i urządzeń, zgłaszanie awarii;
  • podejmowania i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich.

Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie technika hotelarstwa?

  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Podstawy hotelarstwa
  • Utrzymywanie czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
  • Przygotowywanie i podawanie śniadań
  • Organizowanie usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • Język obcy zawodowy
  • Rezerwacja usług w recepcji
  • Obsługa gości w recepcji

Miejsce realizacji praktyk zawodowych:

  • obiekty hotelarskie
  • inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.

Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godz.)

Jakie zdobywasz kwalifikacje ?

W trakcie nauki uczeń zdobywa 2 kwalifikacje składające się na ten zawód:.

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06. Realizacja usług

Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego  otrzymasz też dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i tytuł technika informatyka.

Umiejętności, cechy psychologiczne, uzdolnienia przydatne w zawodzie technika hotelarstwa.

  • łatwość nawiązywania kontaktów
  • odporność emocjonalna
  • cierpliwość i uprzejmość
  • obowiązkowość i dyskrecja
  • umiejętność wysławiania się;
  • wysoki poziom aktywności;
  • podzielność uwagi i refleks;
  • operatywność;
  • znajomość języków obcych.•

Jakie są perspektywy pracy w zawodzie technika hotelarstwa?

Pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową.

Zawody pokrewne

Technik organizacji turystyki | Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

Dlaczego warto wybrać naszą szkołę?

  • bogata oferta zajęć dodatkowych
  • karta sportowa - OK -system
  • dopłata do migawki,
  • stypendia socjalne,
  • stypendia naukowe,
  • zeszyty dla każdego ucznia,
  • komplet podręczników dla każdego ucznia.

Jakie studia po szkole?

Kierunki studiów związane z hotelarstwem, turystyką i sportem.

  • Gastronomia i hotelarstwo
  • Gospodarka turystyczna
  • Krajoznawstwo i turystyka historyczna
  • Sport
  • Taniec
  • Turystyka i rekreacja
  • Wychowanie fizyczne

Do wykonywania jakich zadań będzie przygotowany absolwent technikum hotelarskiego?

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa będzie przygotowany do realizacji następujących zadań zawodowych :

  1. utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
  2. przygotowywania i podawania śniadań
  3. organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  4. rezerwacji usług hotelarskich
  5. obsługi gości w recepcji

Czego uczysz się na zajęciach w technikum hotelarskim?

  • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich
  • rezerwowania usług hotelarskich, w tym dobieranie oferty hotelowej zgodnie z potrzebami gości i zasadami rezerwacji usług dla gości indywidualnych, jak i grup
  • rezerwowania usług hotelarskich z wykorzystaniem systemów rezerwacyjnych
  • sporządzania dokumentacji związanej z rezerwacją usług hotelarskich i przekazywania tych danych innym komórkom organizacyjnym obiektu
  • planowania i realizowania  prac związanych z obsługą gości w recepcji, w tym rozpoznawania oczekiwań gości, prowadzenia książki meldunkowej, sporządzania dokumentacji związanej z procedurami przyjazdu (check-in) i wyjazdu (check-out) gości, udzielania informacji turystycznej
  • przygotowywania informacji dotyczących przybyłych gości dla innych komórek organizacyjnych obiektu, przyjmowania zamówień na usługi, wystawiania faktur, przyjmowania należności itp.
  • obsługiwania gości zgodnie z zakresem usług świadczonych przez hotel, w tym przygotowywania i podawania posiłków
  • technikum hotelarskie uczy organizowania usług dodatkowych w hotelu (oferowanych przez hotel i dostawców zewnętrznych) oraz sporządzania dokumentacji dotyczącej przyjmowania i realizacji zamówień na usługi dodatkowe
  • utrzymywania czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych, w tym dobieranie techniki sprzątania oraz urządzeń, sprzętu i środków do wykonywanych prac porządkowych, obsługiwania urządzeń i sprzętu do utrzymywania czystości oraz stosowanie środków czyszczących i dezynfekcyjnych
  • analizowania rynku usług hotelarskich pod kątem polityki cenowej i oferowanych usług oraz potencjału turystycznego regionu, w którym zlokalizowany jest hotel oraz stosowania zasad i narzędzi marketingu
  • stosowania przepisów prawa dotyczące świadczenia usług hotelarskich
  • przestrzegania procedur postępowania z rzeczami pozostawionymi przez gości
  • współpracowania z firmami zewnętrznymi świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich
  • prowadzenia korespondencji oraz dokumentacji wymaganej na stanowisku pracy
  • biegłego posługiwania się przynajmniej jednym językiem obcym w zakresie słownictwa zawodowego w branży hotelarskiej
  • stosowania nowoczesnego sprzętu biurowego oraz specjalistycznych programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • przestrzegania zasad etyki i kultury zawodowej, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowania przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
  • organizowania obsługi technicznej i napraw maszyn i urządzeń, zgłaszanie awarii
  • podejmowania i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich

Miejsce realizacji praktyk zawodowych:

  • obiekty hotelarskie
  • inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie

Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godz.)

Jakie zdobywasz kwalifikacje ?

W trakcie nauki uczeń zdobywa 2 kwalifikacje składające się na ten zawód:

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06. Realizacja usług

Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego wyżej wymienione kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego otrzymasz też dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i tytuł technika hotelarstwa.

Umiejętności, cechy psychologiczne, uzdolnienia przydatne w zawodzie technika hotelarstwa.

  • łatwość nawiązywania kontaktów
  • odporność emocjonalna
  • cierpliwość i uprzejmość
  • obowiązkowość i dyskrecja
  • umiejętność wysławiania się
  • wysoki poziom aktywności
  • podzielność uwagi i refleks
  • operatywność
  • znajomość języków obcych

Jakie są perspektywy pracy w zawodzie technika hotelarstwa?

Pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową.

Zawody pokrewne

Technik organizacji turystyki | Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej.

Jakie studia po szkole?

Kierunki studiów związane z hotelarstwem, turystyką i sportem:

  • Gastronomia i hotelarstwo
  • Gospodarka turystyczna
  • Krajoznawstwo i turystyka historyczna
  • Sport
  • Taniec
  • Turystyka i rekreacja
  • Wychowanie fizyczne

Dlaczego warto wybrać naszą szkołę?

  • bogata oferta zajęć dodatkowych
  • karta sportowa OK System
  • dopłata do migawki
  • stypendia socjalne
  • stypendia naukowe
  • zeszyty dla każdego ucznia
  • komplet podręczników dla każdego ucznia

Zarezerwuj miejsce już dziś! Kliknij tutaj i zapisz się on-line

Zostaw swoje dane, oddzwonimy i odpowiemy na Twoje pytania.