Cosinus > Oferta edukacyjna > Szkoły jednoroczne > Dietetyk

DIETETYK

Zawód ujęty w klasyfikacji zawodów i specjalności Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej pod numerem: 322001

Okres nauki: 1 rok
Ten kierunek znajdziesz w mieście
zapisz się on-line

Dietetyk

Zawód: DIETETYK

Opracowuje oraz przygotowuje różnego typu diety dla ludzi zdrowych i chorych, prowadzi działalność oświatową w zakresie prawidłowego żywienia.

Zadania zawodowe:   

  • opracowywanie receptur na poszczególne rodzaje diet - zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz na zlecenie lekarskie - dla dzieci i dorosłych;budowanie wizerunku firmy i/lub marki na rynku;
  • prowadzenie i nadzorowanie wszystkich elementów produkcji, tj. organizacja stanowisk pracy, instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potrawpozyskiwanie nowych klientów dla firmy;
  • dbanie o właściwą eksploatację urządzeń technicznych;budowanie bazy klientów;
  • przeprowadzanie wstępnych przeszkoleń pracowników i szkoleń okresowych oraz instruktaż pracowników w zakresie bhp (zgodnie z przepisami resortowymi oraz w miarę wprowadzania nowych urządzeń, zmiany produkcji);przygotowywanie ofert handlowych;
  • prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji dotyczącej ilości wyprodukowanych potraw, ich wartości kalorycznej, surowców, materiałów pomocniczych i nakładu pracy;uczestniczenie w imprezach, targach i konferencjach branżowych;
  • kontrola jakości (organoleptyczna i laboratoryjna) stosowanych surowców i warunków ich przechowywania;
  • sprawdzanie jakości i wyglądu gotowych potraw (w zakładach żywieniowych - organoleptycznie, w stacjach sanepidu - laboratoryjnie);
  • kontrola prawidłowości stosowanych receptur i zestawów żywieniowych w przemyśle spożywczym;
  • prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia i opracowywanie właściwych zestawów żywieniowych dla różnych grup ludności oraz dla chorych z różnymi rodzajami schorzeń;
  • prowadzenie dokumentacji żywieniowej w placówkach służby zdrowia (kalkulacja kosztów, jadłospisy, plany żywieniowe, rozliczenia materiałowe).
  • doradzanie w indywidualnych problemach doboru diety specjalnej (np. po określonym typie operacji, dla ludzi nie przyswajających pewnych składników pokarmowych)

Opracowuje oraz przygotowuje różnego typu diety dla ludzi zdrowych i chorych, prowadzi działalność oświatową w zakresie prawidłowego żywienia.

Zarezerwuj miejsce już dziś! Kliknij tutaj i zapisz się on-line

Sprawdź terminy zjazdów dla Semestru 1
Miasto:
Plany lekcji i terminarze zjazdów dla wyższych semestrów dostęne są po zalogowaniu w strefie Mój Cosinus

Zostaw swoje dane, oddzwonimy i odpowiemy na Twoje pytania.