Cukiernik

Wykonuje czynności związane z produkcją różnego rodzaju wyrobów cukierniczych np. ciast, lodów, deserów o różnych gramaturach i kształtach przekładanych nadzieniami oraz ich dekorowanie. Ma również możliwość realizacji swoich autorskich pomysłów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności.

Opłaty: 0 zł Okres nauki: 3 lata
Ten kierunek znajdziesz w mieście
zapisz się on-line

Szkoła branżowa I stopnia

Zawód: Cukiernik

W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.

Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.

Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:

  • kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia, lub
  • podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.

W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców.
Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują wynagrodzenie.

Symbol cyfrowy zawodu: 751201
Typ szkoły: szkoła branżowa I stopnia
Podbudowa: 8-letnia szkoła podstawowa
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe

Jak wygląda nauka w szkole?

  1. Nauka trwa 3 lata,
  2. W każdej klasie system kształcenia jest przemienny.
  • Przez jeden tydzień uczeń uczęszcza do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących,
  • Przez drugi tydzień uczeń realizuje przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy.
  1. W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.

Czego uczysz się na zajęciach?

  • oceny przydatności surowców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotowanie ich do produkcji;
  • mieszania surowców (zgodnie z recepturami) w zależności od rodzaju ciast (drożdżowe, francuskie, kruche, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, orzechowe, bezowe) oraz ich wyrabiania;
  • przygotowywania różnego rodzaju nadzień, np. kremów, polew, galaretek, owoców, marmolad, ponczów;
  • formowania i wypieku lub smażenia, w zależności od rodzaju ciasta;
  • przekładania i nadziewania różnymi masami, wykańczania glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek;
  • oceny organoleptycznej poszczególnych faz procesu technologicznego;
  • zapobiegania powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek;
  • regulowania maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych;
  • usuwania drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem lub produkowanym nadzieniem lub polewą;
  • oceniania sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich;
  • organizowania i nadzorowanie pracy brygad produkcyjnych;
  • prowadzenia dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półfabrykatów do produkcji;
  • utrzymywania porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzegania obowiązujących zasad bhp i ppoż.

Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie cukiernika?

  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Podstawy przemysłu spożywczego
  • Obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych
  • Magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • Sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych Dekorowanie, konfekcjonowanie i dystrybucja wyrobów cukierniczych
  • Język obcy zawodowy

Jakie zdobywasz kwalifikacje?

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie ?

Od cukiernika wymagana jest sprawność fizyczna i manualna oraz sensomotoryczna. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów cukiernik powinien posługiwać się czuciem smakowym i wrażliwością węchową i czuciem dotykowym. Cukiernik powinien mieć także sprawne ręce do wyrabiania ciasta i elementów dekoracyjnych.

Jakie masz perspektywy zatrudnienia?

Pracę znajdziesz w cukierniach, firmach produkujących wyroby cukiernicze, w barach i restauracjach, hotelach, przy przygotowywaniu deserów oraz prowadząc własną działalność gospodarczą

Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?

  • praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców (Dybalski, Zimny Auto Sp.z o.o, Opel, Nastapol, Barbarella, Bosch Service, Volksvagen, Zakład fryzjerski Robertino, sieci handlowe i renomowane firmy budowlane itp.)
  • bogata oferta zajęć pozalekcyjnych,
  • tablet dla każdego ucznia,
  • dopłata do biletu miesięcznego w komunikacji miejskiej,
  • stypendia socjalne,
  • stypendia naukowe,
  • zeszyty dla każdego ucznia,
  • komplet podręczników

Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu

Technik technologii żywności (TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych )

Zawody pokrewne

Piekarz | Kucharz

Szkoły branżowe I stopnia ruszyły w polskim systemie oświaty 1 września 2017 roku, zastąpiły one wcześniej funkcjonujące szkoły zawodowe.

Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa trzy lata i jest bezpłatna. Do nauki w szkole zapraszamy absolwentów 8-letniej szkoły podstawowej.

Jak wygląda nauka w szkole?

  1. Nauka trwa 3 lata,
  2. W każdej klasie system kształcenia jest przemienny:
  • przez jeden tydzień uczniowie uczęszczają do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących
  • przez drugi tydzień uczniowie realizują przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy
  1. W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.

W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.

Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:

  • kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia
  • podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.

W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców. Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują miesięczne wynagrodzenie, prawo do urlopu, świadczeń emerytalnych i zdrowotnych. Umowa o pracę gwarantuje ochronę pracownika w oparciu o Kodeks Pracy.

Cukiernik

Wykonuje czynności związane z produkcją wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych np. ciast, lodów, deserów o różnych gramaturach i kształtach przekładanych nadzieniami oraz ich dekorowanie

Symbol cyfrowy zawodu: 751201
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: 8-letnia szkoła podstawowa
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe

Czego uczysz się na zajęciach?

  • oceny przydatności surowców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotowanie ich do produkcji
  • mieszania surowców (zgodnie z recepturami) w zależności od rodzaju ciast (drożdżowe, francuskie, kruche, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, orzechowe, bezowe) oraz ich wyrabiania
  • przygotowywania różnego rodzaju nadzień, np. kremów, polew, galaretek, owoców, marmolad, ponczów
  • formowania i wypieku lub smażenia, w zależności od rodzaju ciasta
  • przekładania i nadziewania różnymi masami, wykańczania glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek
  • oceny organoleptycznej poszczególnych faz procesu technologicznego
  • zapobiegania powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek
  • regulowania maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych
  • usuwania drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem lub produkowanym nadzieniem lub polewą
  • oceniania sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich
  • organizowania i nadzorowanie pracy brygad produkcyjnych
  • prowadzenia dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półfabrykatów do produkcji
  • utrzymywania porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzegania obowiązujących zasad BHP i przeciwpożarowych

Jakie zdobywasz kwalifikacje?

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie?

Od cukiernika wymagana jest sprawność fizyczna i manualna oraz sensomotoryczna. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów cukiernik powinien posługiwać się czuciem smakowym i wrażliwością węchową i czuciem dotykowym. Cukiernik powinien mieć także sprawne ręce do wyrabiania ciasta i elementów dekoracyjnych.

Jakie masz perspektywy zatrudnienia?

Pracę znajdziesz w cukierniach, firmach produkujących wyroby cukiernicze, w barach i restauracjach, hotelach, przy przygotowywaniu deserów oraz prowadząc własną działalność gospodarczą.

Zawody pokrewne

Piekarz | Kucharz

Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?

  • praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców
  • bogata oferta zajęć pozalekcyjnych
  • tablet dla każdego ucznia
  • dopłata do biletu miesięcznego w komunikacji miejskiej
  • stypendia socjalne
  • stypendia naukowe
  • zeszyty dla każdego ucznia
  • komplet podręczników

Zarezerwuj miejsce już dziś! Kliknij tutaj i zapisz się on-line

Zostaw swoje dane, oddzwonimy i odpowiemy na Twoje pytania.