Dieta, a nietolerancja na gluten

Czy gluten naprawdę szkodzi każdemu? Kiedy dieta bezglutenowa jest niezbędna, a kiedy może przynieść więcej szkody niż pożytku? W tym webinarze rozwiejemy mity, wskażemy konkretne wskazania i pokażemy, jak bezpiecznie prowadzić dietę bez glutenu.

Opłaty: 0 zł Okres nauki: 1h

Dieta, a nietolerancja na gluten

Coraz więcej osób eliminuje gluten z diety – nie zawsze z powodu realnych wskazań. Czym różni się celiakia od nadwrażliwości na gluten? Czy gluten to "zło", które należy wyeliminować z diety każdego? A może to tylko moda? W trakcie webinaru przedstawimy aktualne wytyczne, diagnostykę i skuteczne strategie dietetyczne. Nauczysz się, jak rozpoznać, kiedy eliminacja glutenu jest uzasadniona, oraz jak ułożyć zdrową i zbilansowaną dietę bezglutenową.

Dzięki udziałowi w webinarze:

  • poznasz różnicę między celiakią, alergią na pszenicę a nieceliakalną nadwrażliwością na gluten
  • zrozumiesz proces diagnostyki nietolerancji glutenu i kiedy nie warto eliminować go „na próbę”
  • będziesz wiedział jak prowadzić dietę bezglutenową, by była bezpieczna, odżywcza i urozmaicona
  • poznasz potencjalne ryzyka źle prowadzonej diety bezglutenowej
  • będziesz umiał pracować z pacjentem (lub samodzielnie) nad eliminacją i reintrodukcją produktów glutenowych

Termin webinaru:
15.05.2025 (czwartek), 18:00

Rejestracja na bezpłatny webinar odbywa się TUTAJ

Zagadnienia poruszane w trakcie webinaru:

  • Co to jest gluten i gdzie się znajduje
  • Celiakia vs. nadwrażliwość vs. alergia – różnice, diagnostyka, objawy
  • Objawy nietolerancji glutenu – jelitowe i pozajelitowe (np. mgła mózgowa, zmęczenie, problemy skórne)
  • Dieta bezglutenowa – jak powinna wyglądać i na co uważać
  • Czy gluten szkodzi wszystkim? Co mówią aktualne badania?
  • Jakie są konsekwencje nieleczonej celiakii i długotrwałej nadwrażliwości
  • Układ immunologiczny i jelita – jak gluten może wpływać na stan zapalny
  • Układanie jadłospisu bez glutenu – zamienniki zbóż, produkty gotowe, pułapki
  • Suplementacja i kontrola niedoborów na diecie bezglutenowej
  • Czy dieta bezglutenowa sprzyja odchudzaniu? Fakty i mity
  • Przykładowe przypadki pacjentów i scenariusze pracy dietetycznej

Prowadzący:
Patryk Bagiński

Coraz więcej osób eliminuje gluten z diety – nie zawsze z powodu realnych wskazań. Czym różni się celiakia od nadwrażliwości na gluten? Czy gluten to "zło", które należy wyeliminować z diety każdego? A może to tylko moda? W trakcie webinaru przedstawimy aktualne wytyczne, diagnostykę i skuteczne strategie dietetyczne. Nauczysz się, jak rozpoznać, kiedy eliminacja glutenu jest uzasadniona, oraz jak ułożyć zdrową i zbilansowaną dietę bezglutenową.

Dzięki udziałowi w webinarze:

  • poznasz różnicę między celiakią, alergią na pszenicę a nieceliakalną nadwrażliwością na gluten
  • zrozumiesz proces diagnostyki nietolerancji glutenu i kiedy nie warto eliminować go „na próbę”
  • będziesz wiedział jak prowadzić dietę bezglutenową, by była bezpieczna, odżywcza i urozmaicona
  • poznasz potencjalne ryzyka źle prowadzonej diety bezglutenowej
  • będziesz umiał pracować z pacjentem (lub samodzielnie) nad eliminacją i reintrodukcją produktów glutenowych

Termin webinaru:
15.05.2025 (czwartek), 18:00

Rejestracja na bezpłatny webinar odbywa się TUTAJ

Zagadnienia poruszane w trakcie webinaru:

  • Co to jest gluten i gdzie się znajduje
  • Celiakia vs. nadwrażliwość vs. alergia – różnice, diagnostyka, objawy
  • Objawy nietolerancji glutenu – jelitowe i pozajelitowe (np. mgła mózgowa, zmęczenie, problemy skórne)
  • Dieta bezglutenowa – jak powinna wyglądać i na co uważać
  • Czy gluten szkodzi wszystkim? Co mówią aktualne badania?
  • Jakie są konsekwencje nieleczonej celiakii i długotrwałej nadwrażliwości
  • Układ immunologiczny i jelita – jak gluten może wpływać na stan zapalny
  • Układanie jadłospisu bez glutenu – zamienniki zbóż, produkty gotowe, pułapki
  • Suplementacja i kontrola niedoborów na diecie bezglutenowej
  • Czy dieta bezglutenowa sprzyja odchudzaniu? Fakty i mity
  • Przykładowe przypadki pacjentów i scenariusze pracy dietetycznej

Prowadzący:
Patryk Bagiński

Zarezerwuj miejsce już dziś! Kliknij tutaj i zapisz się on-line