Dieta, a nietolerancja na gluten
Coraz więcej osób eliminuje gluten z diety – nie zawsze z powodu realnych wskazań. Czym różni się celiakia od nadwrażliwości na gluten? Czy gluten to "zło", które należy wyeliminować z diety każdego? A może to tylko moda? W trakcie webinaru przedstawimy aktualne wytyczne, diagnostykę i skuteczne strategie dietetyczne. Nauczysz się, jak rozpoznać, kiedy eliminacja glutenu jest uzasadniona, oraz jak ułożyć zdrową i zbilansowaną dietę bezglutenową.
Dzięki udziałowi w webinarze:
- poznasz różnicę między celiakią, alergią na pszenicę a nieceliakalną nadwrażliwością na gluten
- zrozumiesz proces diagnostyki nietolerancji glutenu i kiedy nie warto eliminować go „na próbę”
- będziesz wiedział jak prowadzić dietę bezglutenową, by była bezpieczna, odżywcza i urozmaicona
- poznasz potencjalne ryzyka źle prowadzonej diety bezglutenowej
- będziesz umiał pracować z pacjentem (lub samodzielnie) nad eliminacją i reintrodukcją produktów glutenowych
Termin webinaru:
15.05.2025 (czwartek), 18:00
Rejestracja na bezpłatny webinar odbywa się TUTAJ
Zagadnienia poruszane w trakcie webinaru:
- Co to jest gluten i gdzie się znajduje
- Celiakia vs. nadwrażliwość vs. alergia – różnice, diagnostyka, objawy
- Objawy nietolerancji glutenu – jelitowe i pozajelitowe (np. mgła mózgowa, zmęczenie, problemy skórne)
- Dieta bezglutenowa – jak powinna wyglądać i na co uważać
- Czy gluten szkodzi wszystkim? Co mówią aktualne badania?
- Jakie są konsekwencje nieleczonej celiakii i długotrwałej nadwrażliwości
- Układ immunologiczny i jelita – jak gluten może wpływać na stan zapalny
- Układanie jadłospisu bez glutenu – zamienniki zbóż, produkty gotowe, pułapki
- Suplementacja i kontrola niedoborów na diecie bezglutenowej
- Czy dieta bezglutenowa sprzyja odchudzaniu? Fakty i mity
- Przykładowe przypadki pacjentów i scenariusze pracy dietetycznej
Prowadzący:
Patryk Bagiński
Coraz więcej osób eliminuje gluten z diety – nie zawsze z powodu realnych wskazań. Czym różni się celiakia od nadwrażliwości na gluten? Czy gluten to "zło", które należy wyeliminować z diety każdego? A może to tylko moda? W trakcie webinaru przedstawimy aktualne wytyczne, diagnostykę i skuteczne strategie dietetyczne. Nauczysz się, jak rozpoznać, kiedy eliminacja glutenu jest uzasadniona, oraz jak ułożyć zdrową i zbilansowaną dietę bezglutenową.
Dzięki udziałowi w webinarze:
- poznasz różnicę między celiakią, alergią na pszenicę a nieceliakalną nadwrażliwością na gluten
- zrozumiesz proces diagnostyki nietolerancji glutenu i kiedy nie warto eliminować go „na próbę”
- będziesz wiedział jak prowadzić dietę bezglutenową, by była bezpieczna, odżywcza i urozmaicona
- poznasz potencjalne ryzyka źle prowadzonej diety bezglutenowej
- będziesz umiał pracować z pacjentem (lub samodzielnie) nad eliminacją i reintrodukcją produktów glutenowych
Termin webinaru:
15.05.2025 (czwartek), 18:00
Rejestracja na bezpłatny webinar odbywa się TUTAJ
Zagadnienia poruszane w trakcie webinaru:
- Co to jest gluten i gdzie się znajduje
- Celiakia vs. nadwrażliwość vs. alergia – różnice, diagnostyka, objawy
- Objawy nietolerancji glutenu – jelitowe i pozajelitowe (np. mgła mózgowa, zmęczenie, problemy skórne)
- Dieta bezglutenowa – jak powinna wyglądać i na co uważać
- Czy gluten szkodzi wszystkim? Co mówią aktualne badania?
- Jakie są konsekwencje nieleczonej celiakii i długotrwałej nadwrażliwości
- Układ immunologiczny i jelita – jak gluten może wpływać na stan zapalny
- Układanie jadłospisu bez glutenu – zamienniki zbóż, produkty gotowe, pułapki
- Suplementacja i kontrola niedoborów na diecie bezglutenowej
- Czy dieta bezglutenowa sprzyja odchudzaniu? Fakty i mity
- Przykładowe przypadki pacjentów i scenariusze pracy dietetycznej
Prowadzący:
Patryk Bagiński